Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ


Ο Αίολος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ο θεός των ανέμων.
Ο Αίολος κρατούσε τους ανέμους μέσα στον ασκό του και τους άφηνε μετά από εντολή του Δία, ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Άρνης ή κατά άλλους του Ιπποτάδη και ζούσε σε ένα νησί την Αιολία, με χάλκινα τείχη. Το νησί αυτό πιστευόταν ότι ήταν η Στρογγύλη, το σημερινό Στρόμπολι, εξ' ου κι η ονομασία Αιολίδες Νήσοι για τα σύμπλεγμα που ανήκει το Στρόμπολι.
Ο Όμηρος μας λέει ότι ήταν γιος του Ιπποτάδη και ζούσε στο νησί μαζί με την γυναίκα του Ηώ, ενώ είχε έξι γιους και έξι κόρες. Όταν ο Οδυσσέας του ζήτησε μετά από καιρό την βοήθεια του να φύγει αυτός έκλεισε όλους τους ανέμους σε ένα ασκί και άφησε μόνο τον Ζέφυρο να φυσήξει και να τον βοηθήσει. Με την βοήθεια του Ζέφυρου ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του έφτασαν πολύ κοντά στην Ιθάκη, αλλά όταν ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε οι σύντροφοι του άνοιξαν το ασκί, νομίζοντας ότι έχει χρυσάφι, και άφησαν ελεύθερους όλους τους ανέμους. Ξέσπασε θύελλα η οποία έστειλε τον Οδυσσέα πίσω στο νησί του Αιόλου, ο οποίος όμως δεν δέχτηκε να τον ξανά βοηθήσει τιμωρώντας τον για την ασέβεια των συντρόφων του.


Μία από τις κόρες του Αιόλου ήταν η Αλκυόνη η οποία σχετίζεται με τον μύθο των Αλκυονίδων ημερών. Η Αλκυόνη ερωτεύτηκε τον Κύηκα και ζούσαν ευτυχισμένοι, αλλά μια μέρα ο Κύηκας πνίγηκε ψαρεύοντας και η Αλκυόνη από τον πόνο της έπεσε στα βράχια και σκοτώθηκε. Οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους έκαναν πουλιά. Ο Δίας μάλιστα πρόσταξε τον Αίολο κάθε χρόνο τον Ιανουάριο να σταματάει τους ανέμους για να μπορεί η Αλκυόνη να επωάζει τα αυγά της.

Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%AF%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εκδοχές του μύθου. Σε άλλη εκδοχή ο Δίας μεταμόρφωσε την Αλκυόνη σε πουλί και τον Κύηκα σε γλάρο, θέλοντας να τους τιμωρήσει για την ασέβεια προς τον ίδιο και τη γυναίκα του Ήρα. Λέγεται πως ήταν τόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Δία και Ήρα. Μάλιστα την καταδίκασε να γεννάει και να κλωσσάει τα αυγά της το χειμώνα αντί για την άνοιξη. Επειδή όμως τα αυγά της τα άφηνε στους βράχους που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή στις όχθες των ποταμών και οι χειμωνιάτικοι αέρηδες τα παρέσυραν μαζί με τα κύματα, παρακάλεσε τον Δία να τη συγχωρήσει. Αυτός την λυπήθηκε και διέταξε τον Αίολο να σταματάει για κάποιες μέρες μέσα στον Γενάρη τους δυνατούς ανέμους για να μπορεί η Αλκυόνη να κλωσάει τα αυγά της!

Μετά την ανάγνωση των μύθων ζωγραφίσαμε την ιστορία της Αλκυόνης με την εξής τεχνική: σε άσπρο χαρτί Α4 ζωγραφίζω με άσπρο λαδοπαστέλ ή κηρομπογιά.


 
 








Ονομάσαμε την ζωγραφιά μας μαγική, μιας και για να αποκαλυφθεί σχέδιο έπρεπε να περάσουμε πάνω από το χαρτί και σε όλο το χαρτί, χρώμα τέμπερας ή νερομπογιά αραιωμένη.

Στο σχέδιο αυτό ο Κωνσταντίνος αποτύπωσε τις "ανοιξιάτικες" μέρες που προσφέρει ο Δίας στην Αλκυόνη

Η Αλκυόνη κοπέλα, η μεταμόρφωση σε πουλί και τα αυγά

Τα αυγά της Αλκυόνης



Δεν υπάρχουν σχόλια: