Η 31η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην αποταμίευση. Γιορτάζεται εδώ και 81 χρόνια σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Το θέμα της αποταμίευσης δίνει αρκετές ευκαιρίες στο Νηπιαγωγείο να προσεγγίσουμε τη γνώση ολιστικά εφαρμόζοντας το διαθεματικό τρόπο οργάνωσης του Α.Π.
Με το διαθεματικό τρόπο οργάνωσης του Α.Π. καταργούνται, ως πλαίσια επιλογής και οργάνωσης της σχολικής γνώσης, τα διακριτά μαθήματα και η γνώση αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολότητα, μέσα από τη διερεύνηση θεμάτων, ζητημάτων και προβληματικών καταστάσεων, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους μαθητές. (Ματσαγγούρας, Η Διεπιστημονικότητα, διαθεματικότητα και Ενιαιοποίηση στα νέα Προγράμματα Σπουδών: Τρόποι οργάνωσης της σχολικής γνώσης, Αθήνα 2002).
Επομένως στον Διαθεματικό τρόπο εργασίας χωρίς να υπάρχουν τα όρια μεταξύ των επιμέρους επιστημονικών πεδίων, αναδεικνύουμε ένα θέμα που έχει σχέση με τα ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες και τα βιώματα των μαθητών αλλά και την κοινωνική πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή. Προσεγγίζουμε ολιστικά τη γνώση και διαχειριζόμαστε τις συναφείς Επιστήμες, για να μελετήσουμε το θέμα το οποίο επιλέξαμε.
Στο κέντρο, επομένως, του ενδιαφέροντός μας βάλαμε την:
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ".
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗ)
Συζητήσαμε:
- για το τί μπορεί να σημαίνει η λέξη "αποταμίευση"
- Πότε αποταμιεύουμε
- Που αποταμιεύουμε
- Γιατί αποταμιεύουμε
Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία της αποταμίευσης και σε μια προσπάθεια καλλιέργειας του προφορικού λόγου τα παιδιά:
- διηγήθηκαν προσωπικές τους εμπειρίες.
- περιέγραψαν γεγονότα.
- εξήγησαν και αιτιολόγησαν τις απόψεις τους χρησιμοποιώντας στοιχειώδη επιχειρηματολογία.
- βελτίωσαν και εμπλούτισαν τον προφορικό τους λόγο με λέξεις καινούργιες.
- συνειδητοποίησαν ότι σε κάθε συζήτηση οι συμμετέχοντες είναι διαδοχικά ομιλητές και ακροατές και επομένως παίρνουν το λόγο εκ περιτροπής.
Η συζήτηση επεκτάθηκε:
- Γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα στη ζωή μας
- Που τα χρησιμοποιούμε
- Αν είχαν και πως ήταν τα χρήματα στα παλιά χρόνια.
- Πως γινόταν ανταλλαγές προϊόντων παλιά. Συζητήσαμε για το ότι αντάλλασσαν προϊόντα παλιά οι άνθρωποι, μιας και δεν υπήρχαν χρήματα. (γάλα με κρέας, αυγά με σιτάρι κ.λ.π.). Στο σημείο αυτό συζητήσαμε με τα παιδιά για το πως επικράτησε οι περισσότεροι κουμπαράδες να έχουν σήμερα τη μορφή γουρουνιού. "Οι αγροτικές οικογένειες είχαν τη συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Επίσης το κρέας του μπορούσαν να το διατηρήσουν για πολύ καιρό ως απόθεμα.Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης".
Τα παιδιά άρχισαν να διηγούνται προσωπικές εμπειρίες χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη ορολογία. π.χ. Πήγαμε στο super market και πληρώσαμε 15 Ευρώ.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ (ΑΝΑΓΝΩΣΗ):
Στόχοι:
- Ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές εκδοχές του γραπτού λόγου στα οποία συμπλέκεται κείμενο και εικόνα (συσκευασίες προϊόντων, παραμύθια, αφίσες) συνειδητοποιώντας ότι αυτές οι εκδοχές μεταφέρουν μηνύματα με διαφορετικό τρόπο και χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους.
- Απομνημόνευσαν την παροιμία "Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι".
- Απόλαυσαν και κατανόησαν τη διήγηση του παραμυθιού "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας", στο οποίο παρενέβησαν κατά τη διάρκειά του κάνοντας υποθέσεις για τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
Στόχοι:
- Παρατήρησαν, σύγκριναν, αντιστοίχησαν και ταξινόμησαν τα χρήματα (κέρματα και χαρτονομίσματα) με βάση ορισμένα γνωρίσματα (π.χ. χρώμα, σχήμα, μέγεθος).
- Ονόμασαν και αναγνώρισαν απλά στερεά και ευθύγραμμα σχήματα (κύκλος- ορθογώνιο παραλληλόγραμμο)
- Μέσα από καταστάσεις προβληματισμού, έρευνας και επεξεργασίας, δοκιμής, επαλήθευσης και ελέγχου, κατανόησαν πως κάποια προβλήματα έχουν περισσότερες από μια λύσεις και πως ένα πρόβλημα μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους (π.χ. για να δημιουργηθεί η ισότητα ανάμεσα σε δυο ποσότητες μπορεί να αφαιρέσει στοιχεία από τη μία ή να προσθέσει στοιχεία στην άλλη κ.ά.), «εκτελώνταςν» απλές μαθηματικές πράξεις.
- Οικοδόμησαν σταδιακά την έννοια των αριθμών.
- Επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς.
- Συνειδητοποιήσουν ότι ο αριθμός υφίσταται και ως λέξη και ως σύμβολο.
- Συνέδεσαν τους αριθμούς (λέξεις και σύμβολα) με τις αντίστοιχες ποσότητες.
- Εμπλούτισαν τη γλώσσα και με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά.
- Αξιοποίησαν την τεχνολογία.
Τί γνωρίζουμε για τα χρήματα; Ήταν η επόμενη ερώτηση για να καταγράψουμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών.
- Έχουμε κέρματα
- Έχουμε χαρτονομίσματα
- Αγοράζουμε πράγματα
Με τα παιδιά παρατηρήσαμε κέρματα και χαρτονομίσματα αρχικά σε μια αφίσσα και έπειτα είδαμε αληθινά χρήματα και καταλήξαμε:
Οι παρατηρήσεις που κάναμε στα χρήματα (κέρματα και χαρτονομίσματα) μας οδήγησαν στο να ασχοληθούμε με τον κύκλο και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
Τα παιδιά βρήκανε μέσα στην τάξη το ανάλογο σχήμα, σκεφτήκανε κύκλους και παραλληλόγραμμα που υπάρχουν στο σπίτι ή κάπου έξω και σε ένα φύλλο εργασίας χρωματίσανε το ανάλογο σχήμα:
Φτιάξαμε τον κύκλο σε ένα χαρτί Α4 με πλαστελίνη, χωρίς να υπάρχει το περίγραμμα:
Στην επόμενη δραστηριότητα αποφασίσαμε να φτιάξουμε χρήματα για το μπακάλικό μας. Ξεκινήσαμε με τα κέρματα. Δόθηκαν στα παιδιά κομμάτια χαρτιού σε σχήμα κύκλου και έγραψαν ή αντέγραψαν πάνω τους αριθμούς. Κάτω από κάθε αριθμό σημειώσαμε και τις ανάλογες ποσότητες με μικρά σημάδια.
Αφού φτιάξαμε τα χρήματα για το μπακάλικο, αρχίσαμε να το οργανώνουμε με προϊόντα. Άδεια κουτιά από μερέντες, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, μέλι κ.α. Αποφασίσαμε και δώσαμε τιμές στα προϊόντα.
Συζητήσαμε για το πως θα παίζουμε από δω και πέρα στο μπακάλικο. Πως είναι και τι κάνει ο μπακάλης. Πως συμπεριφέρονται οι πελάτες. Πως πληρώνουμε, αν περιμένουμε ρέστα και απόδειξη. Τα παιδιά είχαν αρκετές γνώσεις από προσωπικές εμπειρίες σε μπακάλικα, περίπτερα και super market. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν να αναγνωρίσουν τα παιδιά πως κάποια προβλήματα έχουν περισσότερες από μια λύσεις και πως ένα πρόβλημα μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους. Για να πετύχουμε το στόχο μας μεταφερθήκαμε στο μπακάλικο προκειμένου να "παίξουμε". Ο πέλάτης ψώνισε μια μερέντα που πάνω έγραφε 2 Ευρώ. Ο μπακάλης του είπε πόσο κάνει και ο πελάτης πλήρωσε με το 2ευρω. Η νηπιαγωγός τότε προβλημάτιζε τα νήπια για το πώς θα μπορούσαν αλλιώς να πληρώσουν αν δεν είχαν νομίσματα των 2 Ευρώ. Η απάντηση δεν άργησε. Ένα κορίτσι πλήρωσε με 2νομίσματα του 1Ευρώ. Στην επόμενη αγορά που κόστιζε 3Ευρώ τα παιδιά και πάλι πλήρωσαν δίνοντας το νόμισμα των 3Ευρώ. Και πάλι η Νηπιαγωγός ζήτησε να πληρώσουν με διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά πλήρωσαν με νομίσματα των 1 + 1 + 1, με νομίσματα των 2+1. Έπειτα η Νηπιαγωγός τους ζήτησε να πληρώσουν με το νόμισμα των 4Ευρώ και τους ρώτησε αν όλα ήταν εντάξει ή αν έπρεπε κάτι να περιμένει ο πελάτης. Τα παρότρυνε να παρατηρήσουν στα νομίσματα τις ποσότητες κάτω από τους αριθμούς, και ρώτησε αν τα σημάδια στο νόμισμα των 3 Ευρώ είναι τόσα όσα στο νόμισμα των 4Ευρώ. Τα παιδιά παρατήρησαν, σύγκριναν και κατανόησαν τελικά ότι στο νόμισμα των 4Ευρώ υπάρχει ένα παραπάνω σημάδι και άρα έπρεπε να δώσουν ρέστα 1Ευρώ.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ)
Στόχοι:
- Ανέπτυξαν την αυτοεκτίμησή τους
- Ανάπτυξαν ικανότητες συνεργασίας
ΠΑΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ
Στόχοι:
- Χρησιμοποίησαν υλικά και χρώματα για να φτιάξουν κατασκευές.
- Καλλιέργησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και εκφράστηκαν μέσα από τα έργα τους.
- Πειραματίστηκαν με μίξεις χρωμάτων (κόκκινο + άσπρο = ροζ)
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας", από τους μύθους του Αισώπου, τα παιδιά εκφράστηκαν, ζωγραφίζοντας ότι τους άρεσε από το παραμύθι.
Φτιάξαμε ατομικούς κουμπαράδες- γουρουνάκια:
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Στόχοι:
- Ταύτισαν τον υπολογιστή με μια μηχανή που βοηθά τον άνθρωπο στην εργασία του και ανακάλυψαν τις δυνατότητές τους (φτιάξαμε χαρτονομίσματα και τα εκτυπώσαμε).
- Ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με το πληκτρολόγιο και εντόπισαν τους αριθμούς.
- Γνώρισαν τις λειτουργίες του ποντικιού (κίνηση, αριστερό πλήκτρο, σύρε και άσε), παρατηρώντας ταυτόχρονα την κίνηση του δείκτη στην οθόνη.
- Έμαθαν το λογισμικό Kidspiration
- Εργάστηκαν με εκπαιδευτικά λογισμικά για να εκτελέσουν παιχνίδια επίλυσης απλών προβλημάτων, ώστε να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να τις διευρύνουν.
- Εκφράστηκαν μέσα από τις συνθέσεις τους.
- Συνεργάστηκαν μεταξύ τους.
Περάσαμε στον υπολογιστή και στο λογισμικό kidspiration. Στη επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή υπήρχαν τρεις φάκελοι όπου άνοιγε κάθε φορά μια ομάδα των δύο παιδιών. Στον πρώτο φάκελο στο περιβάλλον εργασίας του λογισμικού τα παιδιά έπρεπε χρησιμοποιώντας το ποντίκι και τη λειτουργία drag & drop να σύρουν μόνο κύκλους πάνω από τη μαύρη γραμμή.
Στον δεύτερο φάκελο στο περιβάλλον εργασίας του λογισμικού τα παιδιά έπρεπε χρησιμοποιώντας το ποντίκι και τη λειτουργία drag & drop να σύρουν μόνο τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα πάνω από τη μαύρη γραμμή.
Και στον τρίτο φάκελο, στο περιβάλλον εργασίας του λογισμικού, τα παιδιά έπρεπε, χρησιμοποιώντας το ποντίκι και τη λειτουργία drag & drop να σύρουν μόνο τους κύκλους και τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα, για να φτιάξουν ένα σχέδιο.
Σειρά είχαν τα χαρτονομίσματα. Στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή δημιουργήσαμε ένα φάκελο με ένα έγγραφο του word. Στο έγγραφο αυτό είχαμε ετοιμάσει πλαίσια κειμένου σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.
Μέσα σε κάθε πλαίσιο τα παιδιά έπρεπε να κάνουν κλικ και αναγνωρίζοντας τους αριθμούς στο πληκτρολόγιο να τους εισάγουν. Σε περιπτώσεις που τα παιδιά δυσκολεύονταν, συμβουλεύτηκαν το καθημερινό ημερολόγιο την τάξης. Η Νηπιαγωγός έκανε τις απαραίτητες μορφοποιήσεις (μεγαλύτερη γραμματοσειρά και έντονη). Στο τέλος χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή, εκτυπώσαμε τη σελίδα και κόψαμε τα χαρτονομίσματα.
1 σχόλιο:
Πολύ χρήσιμη εργασία και πολλές οι επιλογές που παρουσιάζεις ...ευχαριστούμε!!!
Δημοσίευση σχολίου