Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ

 

Διαβάσαμε το παραμύθι "Ο Πρίγκηπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω". Ένα χαρούμενο παραμύθι που δίνει αφορμή για συζήτηση και επεξεργασία και με το θέμα των λαχανικών.

Συζητήσαμε με τα παιδιά για τους ήρωες- λαχανικά του παραμυθιού, ποια γνωρίζουν, ποια τους αρέσουν, ποια τρώνε αλλά κυρίως για τη σημασία τους στην διατροφή μας. Αποφασίσαμε την επόμενη ημέρα να φτιάξουμε και εμείς μια σαλάτα στο Νηπιαγωγείο μας με λαχανικά εποχής, μερικά από τα οποία πρωταγωνιστούν στο παραμύθι, αλλά και με λαχανικά της αρεσκείας μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα παιδιά αποφασίσανε η σαλάτα μας να περιλαμβάνει: Ντομάτα- Αγγούρι- Πιπεριές με λάδι και αλάτι. Η Νηπιαγωγός παρότρυνε τα παιδιά να σκεφτούν και άλλα λαχανικά για τη σαλάτα και προσθέσαμε: Ελιές- Κρεμμύδι- Καλαμπόκι.
Την επόμενη ημέρα τα παιδιά έφεραν από ένα υλικό στο Νηπιαγωγείο και η διαδικασία ξεκίνησε όταν όλα τα υλικά συγκεντρώθηκαν πλυμένα στο τραπέζι.


 
Η όλη διαδικασία προσφέρθηκε για συζήτηση, προβληματισμό και συμπεράσματα. Πριν λοιπόν αρχίσουμε να κόβουμε τα υλικά, τα ομαδοποιήσαμε και ταξινομήσαμε ανάλογα με το χρώμα και το είδος τους.
Ο Αστέρης ψάχνει για κόκκινες πιπεριές
 
Και τις τοποθετεί σε μια άκρη, σαν αμαδούλα! (ταξινόμηση ως προς το είδος και το χρώμα)

Ένα άλλο παιδί φτιάχνει την ομαδούλα με τα πράσινα λαχανικά (ταξινόμηση ως προς το χρώμα)

 Στην ομάδα των κόκκινων λαχανικών προστέθηκε η ντομάτα! (ταξινόμηση ως προς το χρώμα)

Και να οι δυο ομάδες, των κόκκινων και των πράσινων λαχανικών!


Καποια λαχανικά μόλις έθφασαν στο Νηπιαγωγείο μας από μια μαμά και ο Κωστής αναλαμβάνει να μας τα παρουσιάσει!!!Ντοματίνια βελανίδια!

 

Ταξινομούμε και αυτά τα λαχανικά τώρα! 
Η Βάλια βάζει στην ομάδα των κόκκινων λαχανικών το μικρό ντοματίνι- βελανίδι.


Και η Αλίσια τοποθετεί στην ομάδα των πράσινων λαχανικών μια πιπεριά πράσινη!
Αφού η Νηπιαγωγός έκοψε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ (ντομάτα- αγγούρι- πιπεριές σε πολλά χρώματα και σχήματα- κρεμμύδι), σειρά έχουντώρα  τα παιδιά!

Καλαμπόκι

 
Ελιές

 

 Αλάτι









Λάδι

Και πολύ ανακάτεμα!
 
Και τώρα σειρά έχει το φάγωμα! Τα παιδιά καθίσανε στα τραπεζάκια και ανοίξανε τα φαγητά τους. Δίπλα από το φαγητό τους σερβίραμε ένα πιάτο με σαλάτα, όπως κάνουμε και στο σπίτι μας!!!


 

 


Κάνοντας βέβαια και ορισμένες βουτιές στο σπιτικό λάδι που έφερε ένα παιδί με το υγιεινό ψωμάκι που μας έφερε μια μαμά που έφτιαξε η ίδια το πρωί!!!




 



Δεν υπάρχουν σχόλια: