Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ



 




8:00- 9:00



Αυθόρμητες δραστηριότητες στις γωνιές δραστηριοτήτων


Οι αυθόρμητες δραστηριότητες των παιδιών στις γωνιές δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα από τις 8:00 το πρωί που προσέρχονται τα παιδιά στο σχολείο, έως τις 9:00 κατά προσσέγιση. Αποτελούν την ώρα της παρατήρησης των παιδιών από εμάς, την ώρα της εξατομικευμένης προσέγγισης του καθένα, την ώρα που η νηπιαγωγός έχει την ευκαιρία να δει τι της δείχνουν με τον τρόπο τους τα παιδιά, τι αναδύεται μέσα στην τάξη.
Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές και υπαίθριους χώρους επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται, να ανακαλύπτουν, να χρησιμοποιούν δημιουργικά υλικά και μέσα, να πειραματίζονται, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να κοινωνικοποιούνται.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι το ελεύθερο παιχνίδι ή οι αυθόρμητες δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει να θεωρούνται ή αντιμετωπίζονται ως ανεξέλεγκτες ή ανεξάρτητες από την όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε «Αν θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν με επιτυχία τώρα και στο μέλλον, θα πρέπει να τα μάθουμε να σκέφτονται για τους εαυτούς τους, να επιλύουν προβλήματα και να συνυπάρχουν με τους άλλους. Αυτές οι ικανότητες κατακτώνται όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται  να εξερευνούν ενεργητικά το περιβάλλον, να επιλύουν πραγματικά προβλήματα που έχουν νόημα για αυτά και να συνεργάζονται με άλλους για την ολοκλήρωση εργασιών. Όλα αυτά τα παιδιά τα κάνουν όταν παίζουν» (Dodge & Colker, 1998)».


Στη γωνιά του γιατρού, ασθενής- γιατρός και νοσοκόμα


Κατασκευή με πλαστελίνη: Μαμά- μπαμπάς και παιδιά που κοιμούνται

Κατασκευή με πλαστελίνη: Ποταμός μεγάλος και μικρή λίμνη με ένα φίδι μέσα



Η ταβέρνα μας

 

Στρώσαμε μεγάλο τραπέζι!!!

Φάγαμε!!!
Και τα ήπιαμε!!!

Μάγειρας και σερβιτόρος ετοιμάζουν
Στρώσαμε τραπεζομάντηλο και πιάτα
Σερβίρουμε!!!


Ήρθε και το γλυκό!!!



Και φυσικά σειρά έχει ένας καφές ή ένα τσάι!!!

Στη γωνιά οικοδομικού υλικού

Γέφυρες
Φάρμα




 Τρένα


Μια πόρτα με αυλή



Ελεύθερη ζωγραφική

«...μου πήρε 50 χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί..»

Πάμπλο Πικάσο

Καλαμάρι
Τίγρης και λιοντάρι

Δυο πειρατές πάνω σε πλοίο και ένας μαγάλος καρχαρίας κάτω

Πολλά καβουράκια

Βαρκάδα με δελφίνια που ακολουθούν

Ανεμοστρόβιλος!!!

Αράχνες

1 σχόλιο:

Προσχολικά είπε...

Η ψαροταβέρνα σας είναι "όλα τα λεφτά". Δεν την έχω συναντήσει ποτέ σε Νηπιαγωγείο πριν. Φαντάζομαι βγάζει νόστιμο ψαράκι η περιοχή σας;).