Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

Στο Νηπιαγωγείο Χώρας Άνδρου το σχολικό έτος 2007- 2008 με τις συναδέλφους Μποζάκη Ευαγγελία και Σαχά Μαρία οργανώσαμε και υλοποιήσαμε μαζί με τα παιδιά μια σειρά από καλοκαιρινές κατασκευές, τις οποίες και εκθέσαμε την ημέρα της γιορτής:


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΛΕΙΔΟΘΗΚΕΣ: 

Δώσαμε στα παιδιά μικρά κομμάτια από ξύλο για να σχεδιάσουν ένα καλοκαιρινό θέμα. Όταν στέγνωσαν περάσαμε δύο γαντσάκια στο κάτω μέρος από τα οποία μπορούμε να κρεμάσουμε τα κλειδιά μας. Ενώ στο πάνω μέρος κολλήσαμε ένα γαντσάκι για να κρεμαστεί στον τοίχο.




 



ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΒΟΤΣΑΛΑ :

Τα παιδιά ζωγράφισαν στα βότσαλα ελεύθερα και δημιουργικά με τέμπερες. Η δική μας δουλειά ήταν να λουστράρουμε τα βαμμένα βότσαλα για να διατηρηθούν στο χρόνο.

 



 





ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΑΔΡΑΚΙ:

Ένα ορθογώνιο σχέδιο από οντουλέ χαρτί το τσακίσαμε στη μέση και στο κέντρο ανοίξαμε μια τρύπα όπου θα τοποθετούσαμε τη φωτογραφία του κάθε παιδιού. Τα παιδιά διακόσμησαν το καδράκι με βότσαλα, άμμο και κοχύλια και ξύλα θαλάσσης...




 ΒΑΨΑΜΕ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ:

Κάθε παιδί έφερε από το σπίτι του ένα άσπρο μπλουζάκι ή φανελάκι. Με μαρκαδόρους και χρώματα ειδικά για ζωγραφική σε ύφασμα, το κάθε παιδί έβαψε όπως ήθελε στην μπροστά πλευρά τη μπλούζα του και στην πίσω πλευρά έγραψε το όνομά του και χρωμάτισε πάλι. Ανάμεσα στην μπλούζα, την ώρα της ζωγραφικής τοποθετήσαμε ένα χοντρό χαρτόνι ή μια πλαστική σακούλα για να μην περάσει το χρώμα από την άλλη.

Σημείωση: Για να μην ξεβάψει το χρώμα στο πλύσιμο, πριν πλένουμε την μπλούζα πρέπει να την σιδερώσουμε καλά και από τις δύο πλευρές ξεχωριστά.

  





   
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΑΚΙΑ:

Δώσαμε στα παιδιά μπουκάλια και βαζάκια γυάλινα και τα διακοσμήσανε από έξω με άμμο, φυσική ή χρωματιστή και κοχυλάκια. Χρησιμοποιήσαμε ατλακόλ για να κολλήσει η άμμος και σιλικόνη για τα βότσαλα και τα κοχύλια. Από μέσα γεμίσανε με άμμο, βοτσαλάκια και κοχύλια. Το μπλε νερό το φτιάξαμε με γκοφρέ χαρτί που ξεβάφει στο νερό...

 










ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:

Τα παιδιά ζωγράφισαν ελεύθερα θέματα στις καλοκαιρινές τους κάρτες και από μέσα έγραψαν ευχές για καλό καλοκαίρι.

 


ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΟΠΙΟ:
 


ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΨΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΜΑΣ:

Για αυτή την κατασκευή χρησιμοποιήσαμε τέμπερες σε διάφορα χρώματα και τα χεράκια μας. Σε ένα πιάτο πλαστικό  αδείασαμε τέμπερες διαφόρων χρωμάτων σε λωρίδες στη σειρά. Τα παιδιά βουτούσαν με προσοχή τα χέρια τους στο πιάτο και έπειτα περιστρέφαν το χεράκι τους αριστερά κατά 90 μοίρες για να αποτυπωθεί το ψαράκι σε ένα κάνσον χαρτόνι.

 ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΜΕ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ:

Σε ένα μεγάλο τετράγωνο ξύλο, σχεδιάσαμε ένα κύκλο και μέσα σε αυτόν, στο κέντρο, ένα δελφίνι. Για να αποτυπωθεί το σχέδιο επιλέξαμε μαύρα βότσαλα για το δελφίνι και άσπρα για το φόντο. Ξεκινήσαμε από μέσα προς τα έξω, από το δελφίνι πρώτα και έπειτα κολλήσαμε τα άσπρα βοτσαλάκια γύρω- γύρω. Έξω από τον κύκλο γεμίσαμε με φυσική άμμο...






Δεν υπάρχουν σχόλια: