Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΣΚΕΤΗ ΓΛΥΚΑ…..




                        

Είχα υποσχεθεί από καιρό στα παιδιά ότι θα φτιάξουμε γλειφιτζούρια στο σχολείο μας, έτσι ώστε να δούνε και από κοντά την διαδικασία παρασκευής τους. Η ανυπομονησία αλλά και η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη όταν έφτασε η μέρα!!!
Αρχικά καθίσαμε στην παρεούλα  να συζητήσουμε για τη συνταγή. Ρώτησα τα παιδιά τι πιστεύουν ότι μπορούμε να βάλουμε μέσα έτσι ώστε να φτιάξουμε τα γλειφιτζούρια. Κάποια παιδιά απάντησαν ότι πρέπει να βάλουμε καραμέλα, ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν γνωρίζανε. Με κάποιες ερωτήσεις τα παιδιά βρήκαν τη ζάχαρη. Τα υπόλοιπα υλικά (γλυκόζη, νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής) ήταν κάπως δύσκολο να τα μαντέψουν. Προχωρήσαμε έτσι στην παρουσίαση των υλικών, μέσα από συζήτηση και προβληματισμό, αλλά και στην καταγραφή τους σε ένα μεγάλο χαρτί προκειμένου να γράψουμε τη συνταγή.


 




 
 







Βάλαμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα προκειμένου να τα βράσουμε και να ετοιμαστεί η καραμέλα μας.





Όπως αναφέρεται στην συνταγή, η καραμέλα είναι έτοιμη όταν βάλουμε μια μικρή ποσότητα από αυτή σε ένα παγωμένο ποτήρι νερό και ενώ αυτή βράζει παγώσει (κοκαλώσει δηλαδή).


 

 


  



Σε ένα τραπέζι απλώσαμε λαδόκολλα για να τοποθετήσουμε επάνω την ζεστή καραμέλα  σε σχήμα κύκλου με τη βοήθεια μιας κουτάλας, προκειμένου αυτή να παγώσει και να έχουμε τα γλειφιτζούρια μας!!!


Κι ενώ η καραμέλα μας ήταν ζεστή τοποθετήσαμε και ένα ξυλάκι από σουβλάκι, για να μπορούμε να τα κρατάμε.




Και ιδού τα περίπου "70 γλειφιτζούρια μας".





Στόχοι:
  •   Καλλιέργεια προφορικού λόγου.
  •  Σύνδεση προφορικού- γραπτού λόγου.
  •   Συνειδητοποίηση της κοινωνικής διάστασης του γραπτού λόγου.
  •  Επαφή με μαθηματικές έννοιες- ποσότητες.
  •  Σύνδεση με προηγούμενες- προϋπάρχουσες γνώσεις.


ΣΥΝΤΑΓΗ
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια γλυκόζη
  • 200 γραμμάρια νερό
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (λίγες σταγόνες) ή χρώμα μαγικό όπως είπαν τα παιδιά
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα βάζουμε να βράσουν, χωρίς να ανακατέψουμε ούτε μια φορά. Μπορούμε να ελέγξουμε το πότε είναι έτοιμη η καραμέλα είτε με ένα θερμόμετρο (πρέπει να φθάσει η θερμοκρασία στους 175 βαθμούς Κελσίου), είτε χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι με νερό κρύο (ανά τακτά χρονικά διαστήματα παίρνουμε με ένα κουτάλι μια μικρή ποσότητα από την ζεστή καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε στο ποτήρι με το νερό και μόλις αυτή  παγώσει- κοκαλώσει μέσα στο ποτήρι και σπάει στα δόντια μας χωρίς να κολλάει είναι έτοιμη). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σε ένα τραπέζι στρωμένο με λαδόκολλα ρίχνουμε μικρές ποσότητες καραμέλας, τοποθετώντας ταυτοχρόνως και ένα ξυλάκι για ν μπορούμε όταν είναι έτοιμα  να κρατάμε τα γλειφιτζούρια. Σε ένα δεκάλεπτο θα πρέπει τα γλειφιτζούρια μας να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα. 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 

Για να καθαρίσετε την κατσαρόλα σας από την καραμέλα, βάλτε νερό και τοποθετήστε την στο μάτι να βράσει το νερό. Έτσι θα λιώσει και η καραμέλα από την κατσαρόλα και σε πολύ λίγο θα είναι πεντακάθαρη!!!

Δοκιμάστε άφοβα τη συνταγή στο σχολείο σας και η χαρά των παιδιών σας θα είναι τόσο μεγάλη, όσο δεν φαντάζεστε.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: