Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΞΕΙΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Από το κουκλόσπιτο και το μαγαζάκι μας μεταφέραμε στην παρεούλα όλα τα φαγώσιμα με σκοπό να φτιάξουμε την ομάδα των φρούτων. Αρχίσαμε λοιπόν να διαλέγουμε μόνο τα φρούτα μας.

 

 

 


Η ομάδα των φρούτων ετοιμάστηκε, αν και δεν ήταν και πολύ μεγάλη.

Σειρά είχε τώρα η ταξινόμηση με κριτήριο το χρώμα.Φτιάξαμε λοιπόν:
 την ομάδα με τα κίτρινα φρούτα.










Τα πορτοκαλί

 
Τα κόκκινα




Τα μωβ


Προέκυψε από τη συζήτηση να περάσουμε σε μια άλλη δραστηριότητα που αφορούσε στις μίξεις των χρωμάτων.  Από τις 4 παραπάνω χρωματικές ομάδες, οι 2 αφορούσαν σε βασικά χρώματα και οι άλλες 2 σε συμπληρωματικά.
Εξήγησα στα παιδιά ότι 3 είναι τα Βασικά χρώματα που βρίσκονται ατόφια στη φύση: κίτρινο, κόκκινο, μπλε, τα οποία και παρουσίασα σε σωληνάρια τέμπερας. Στη συνέχεια τα παρότρυνα να  προβλέψουν με ποιους δύο συνδυασμούς χρωμάτων θα πετύχουμε το πορτοκαλί και το μωβ.
Τα παιδιά σκεφτήκανε, προβληματίστηκαν, υπέθεταν και κατέληξαν σε συμπεράσματα, άλλοτε σωστά και άλλοτε λανθασμένα. Όπως και να' χει εμείς πειραματιστήκαμε και σε περιπτώσεις που οι υποθέσεις ήταν λάθος, αναμιγνύοντας τους συνδυασμούς χρωμάτων που διάλεγαν τα παιδιά με τέμπερες μέχρι να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα.
 Κόκκινο + Κίτρινο= Πορτοκαλί

 


 
Μπλε + Κόκκινο= Μωβ

 


Προέτρεψα τα παιδιά να σκεφτούν και για το πράσινο χρώμα. Μετά από πειραματισμούς συμπεράναμε:
Κίτρινο+ Μπλε= Πράσινο

 

 Σε ένα φύλλο χαρτί αποτυπώναμε κάθε φορά το συμπληρωματικό χρώμα.




Και στη συνέχεια πάνω σε αυτό το χαρτί κάναμε τους σωστούς συνδυασμούς χρωμάτων με τα σωληνάρια της τέμπερας, σαν σε εμπέδωση της δραστηριότητας





Δεν υπάρχουν σχόλια: