Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΞΕΙΣ

Πολύ εύκολα, και κάπως γρήγορα, περάσαμε φέτος από τα χρώματα στις μίξεις τους. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι τα παιδιά γνώριζαν τις ονομασίες των χρωμάτων και έτσι μας ήταν πιο εύκολο να περάσουμε στις μίξεις. 
Ξεκινήσαμε με τις κλασσικές και απλές δραστηριότητες, να βρούμε δηλαδή τα χρώματα που ζητούσα εγώ κάθε φορά, στον χώρο της τάξης μας. Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι "Τα μαγικά χρώματα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Το παραμύθι μας έδωσε την αφορμή να μεταβούμε ουσιαστικά στις μίξεις, πράγμα στο οποίο στοχεύαμε. Κάθε φορά που μαθαίναμε για μια μίξη χρωμάτων την κάναμε πράξη με τις τέμπερες. Έτσι στο τέλος φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς των χρωμάτων που προέρχονται από τις μίξεις, και τον αναρτήσαμε στην γωνιά συζήτησης για να έχουν τα παιδιά πρόσβαση σε αυτόν για τις μετέπειτα δραστηριότητες.
Σε μια δεύτερη φάση ξανακάναμε τις μίξεις των χρωμάτων αυτή τη φορά με νερό και γκοφρέ χαρτί. Η δραστηριότητα αυτή εντυπωσίασε περισσότερο τα παιδιά τα οποία έβλεπαν κάθε φορά το νερό να μεταλλάσσεται π.χ. από μπλε (που αρχικά βουτούσαμε το μπλε γκοφρέ) σε πράσινο όταν στο νερό προσθέταμε ένα κομμάτι κίτρινο γκοφρέ χαρτί. Τελικά τα χρώματα είναι μαγικά, είπαν τα παιδιά....

 
Αξιολογήσαμε την πορεία των παιδιών με τα παρακάτω φύλλα εργασίας:
 




 
Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με τα χρώματα διαβάσαμε το παραμύθι "Το παραμύθι με τα χρώματα" του Κυριτσόπουλου Αλέξη. Το παραμύθι μας έδωσε το έναυσμα να συζητήσουμε για το ουράνιο τόξο και τα χρώματά του, κάποια εκ' των οποίων προέρχονται από μίξη χρωμάτων. 
 
Φτιάξαμε και εμείς το δικό μας ουράνιο τόξο και για την μίξη των χρωμάτων αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε πλαστελίνη. Μαγικές λοιπόν και οι πλαστελίνες, τις οποίες ανακατεύαμε και μετατρέπαμε στα χρώματα που θέλαμε. Σ' αυτό μας βοηθούσε κάθε φορά και ο πίνακας αναφοράς.
Τα παιδιά καθίσανε στα τραπέζια έχοντας από ένα σουπλά μπροστά τους. Κάθε φορά που θέλαμε μια μίξη, συζητούσαμε γι' αυτήν, για τα χρώματα που πρέπει να αναμείξουμε και την ποσότητά τους (πολύ- λίγο).
  
 
 


 

 Όταν τελειώσαμε με τις μίξεις των χρωμάτων, δώσαμε στα παιδιά από ένα κομμάτι κάνσον χαρτί σε μαύρο χρώμα, κόλλες και ξεκινήσαμε την κατασκευή του ουράνιου τόξου.

 

 

Και ιδού τα αποτελέσματα!!!

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: